Recept na vánočku
Vánočka jak sa peče u nás doma.
Co je potřeba:
1. kg hladké můky
220. g hery, (pokáť chceš mnět vánočku slavnostní tož daj máslo, ale dnešní ceny temu moc nehovíja)
4. žlůtky, Kostečka kvasnic
Půl litra mléka
Mandle, hrozinky, vlašáky co libo
Koření: Badyán, súl
Rum
Vanilkový cukr
Namočím si najlepší dopředu do rumu hrozinky aj ořechy.
Dám si nede roztopiť Heru(máslo) naše babičky dávali aj domácí sádlo ona potém vánočka vydrží deléj a neschne. Já klidnučko dám aj třičtvrtě hery (másla) a čtvrtku sádla.
Zadělám si kvásek rozdrobím kvasnice do hnéčka přidám ze pět lužic mléka, malů lužičku mletého cukra a malů lužičku hl. můky to všecko rozmíšku a dám nede nech to pracuje – hrnečku vař.
Než sa ně to rozpustí a kvásek než naběhne, tož si rozmíšu cukr ze žlůtkama (jak na bábovku) Bílky nedávám, protože ty téš majů za vinu že vánočka (kynuté těsto obecně) rychléj seschne.
Bílky šůpnu do mražáka a potém s nima naplním trubičky, lebo upeču bílkový chlebíček a nebo je šůpnu jak obaluju řízky…to sa dycky nede zejde. Nedy jak není dosť vajec dá sa téš po staru, místo jedného žlůtka jedna až dvě lužice vlažnéj vody přidať, tak zaséjc naše babičky šetřily..:-) možu řécť, že to nikdy nikdo nepoznál.
Pomali přimíšávám tuk, můku, vlažné mléko a jak sa na mňa usmněje kvásek šupnu ho tam téš, přidám špetu soli a přiměřeně badyán pro vůni a chuť.
Vypracuju těsto šupnu ho do vymůčenéj míse a nechám ho spočnůť, nede na dobrém místě, já ho strčím ke kamňom tam je mu pěkně teplo a rychlo ide.
Jak těsto vykyne, tož do něho zapracuju hrozinky a ořechy a aj mandle záleží na chuti jak není nic nedám nic jak má byt sváteční dám všeckého.
Rozdělím si nožem těsto na stejných 9 dílků a ty rozválu na déklu plecha, ať tam vánočka vleze Upletu cop ze čtyřech a dám na plech na kerém je pečící papír, upletu ze třech a dám to navrch, potém už eném zatočím ty zbylé dva a šupnu je zasej nahoru. Bílkem či rozšlehaným vajcem potřu vrch vánočky mašlovačků, posypu mandlama a nechám trochu nakynůť.
Nedy jak sa ně zdá, že by sa to celé rozjelo, tož to prošpikuju aspoň na štyrech místoch špejlů durch přes všecky díly, aby ně držala pohromadě a při pečení sa ně nerozjela.
Zapnu trůbu na 220-250 to záleží na tém, jak Vám ta vaša trůba peče J ( já flágnu de pece u kamen). Po 15-20 minutách zakryju vrch vánočky alobalem a šupnu ju pécť.
Po 10-15 minutách vánočku skontroluju a stlumím trůbu na 200-180 stupňů a dopékám. Tak po půl hoďce sundám alobal nech sa pěkně dopeče aj z vrchu.
Lesti je vánočka hotová vyskůšám zaséjc klasicky jak bábovku píchnu do ní špajlů, pokát ju vytáhnu a není na ni těsto je hotová.
Vánočka by mněla byť hotová, ale proto, že mám doma mlsmé huby, tož ju ešče mašlovačků, potřu za tepla takovým čímsi…nevím, jak sa to menuje, ale vím jak sa to dělá.
Dám trochu másla do plecháčka rospustiť, može byť zas aj ta hera, vrazím do teho vanilkový cukr a čůrnu do tého trochu rumu jak poleva na fiále…rozmíšku to a jemně to potřu na teplů vánočku a fčiléj už to opravdu je.
Vánočka na fotce, je ze 2 kil a cosik to eném abyste věděli.
Nech sa dílo daří a dobrů chuť.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den,
děkuji, za Váš perfektní recept. Vaše stránky jsou perfektní...:-)
Děti ocenily i fotorecept na chléb...ještě niky neviděli jak se sází chleba do pece. Děkujeme. P.
Nádhera
(Petra, 3. 2. 2018 8:48)